Hoe houd ik de draaigatje mier uit mijn tuin?

Welke planten kunt u beter vermijden?

Stel je voor: een rustige ochtend in je prachtig onderhouden tuin. De zon begint door de bladeren te glinsteren terwijl je geniet van een kopje koffie op je terras.

Maar dan, uit het niets, zie je ze ineens. Een onvermijdelijke invasie van kleine, zwarte mieren die als een marcherend leger oprukken door je bloembedden en langs de randen van je gazon.

Draaigatje mieren, de gevreesde nieuwe gasten in je tuin, zijn meer dan alleen maar een irritatie waarbij je kostbare planten en bloemen het doelwit zijn van hun genadeloze plunderingen. Met hun enorme aantallen zijn ze in staat om jouw terras te ondergraven met verzakkingen tot gevolg, ze halen de hele boel overhoop en ze bijten daarnaast ook nog eens zeer venijnig.

In dit artikel zullen we enkele effectieve strategieën verkennen om deze indringers op afstand te houden en je tuin verschoond te houden van hun verstikkende greep.

We kijken naar 3 peilers waar jij je op kunt richten om te zorgen dat jij niet de ellende van een nest van deze plaaggeesten op je hals haalt. Het gaat hierbij om voedsel, onderdak en de speciale relatie die draaigatjes onderhouden met bladluizen.

Welke planten kun je beter vermijden?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen waarom draaigatje mieren zich in jouw tuin zouden vestigen. Dat heeft in de eerste plaats te maken met voedsel.

De draaigatje wordt vooral aangetrokken door planten die een bron van nectar en honingdauw bieden. Dat is het favoriete voedsel van deze invasieve exoot. Voor een succesvolle (en explosieve) groei is het voor de draaigatje mier van belang dat er voldoende voedsel voorhanden is.

Het verminderen/voorkomen van voedselbronnen kan dus enorm helpen om een mierennest in jouw tuin te voorkomen. Immers: als er geen eten is, heeft de mier weinig aanleiding om zich in jouw tuin op te houden.

Een eerste stap is het sowieso vermijden van bepaalde planten waarvan bekend is dat ze een extreem grote aantrekkingskracht hebben op draaigatje mieren zoals Oost-Indische kers, koolzaad en lupine.

Verder kun je het beste goed opletten met de volgende typen planten, zorg dat, als je ze al in je tuin plaatst, dit altijd in balans is. (En zorg dat je deze planten ook regelmatig even naloopt)

lavendel - draaigatje mier

Lavendel

aardbei - draaigatje mier

Aardbeien

basilicum - draaigatje mier

Basilicum

 • Planten met nectarrijke bloemen: Draaigatje mieren kunnen worden aangetrokken tot planten met nectarrijke bloemen, omdat ze zich voeden met de zoete nectar. Voorbeelden hiervan zijn lavendel, salie, tijm en basilicum.
 • Planten met sappige bladeren: Mieren kunnen ook planten met sappige bladeren aantrekkelijk vinden vanwege het vocht dat ze bevatten. Voorbeelden zijn kattestaart (Acalypha spp.) en kruipende jenny (Lysimachia nummularia).
 • Fruitdragende planten: Rijpend fruit kan een smakelijke traktatie zijn voor draaigatje mieren. Planten zoals aardbeien, frambozen en bramen kunnen aantrekkelijk zijn vanwege hun zoetheid.
 • Planten die favoriet zijn bij honingdauw producerende insecten: Draaigatje mieren zijn bekend om hun relatie met honingdauw producerende insecten, zoals bladluizen. Ze zullen planten bezoeken waar deze insecten voorkomen om zich te voeden met de zoete afscheidingen.
 • Planten met zaden en noten: Hoewel draaigatje mieren voornamelijk op zoek zijn naar vloeibare en suikerrijke voedselbronnen, zullen ze ook interesse tonen in zaden en noten als ze beschikbaar zijn.

Draaigatje mier nesten – leefruimte

Naast eten is het voor een kolonie mieren van belang dat ze ergens kunnen verblijven, een draaigatje mier heeft zodra zijn kolonie neerstrijkt een grote hoeveelheid ruimte nodig. Er zijn gevallen bekend van nesten die zich over tientallen meters uitstrekken.

Een goede manier om de vestiging van een populatie van de draaigatje mier te voorkomen is door er altijd ervoor te zorgen dat jouw tuin schoon en opgeruimd blijft.

Mierenkolonies hebben nestmateriaal nodig om te goed gedijen .Door de hoeveelheid “tuinafval” (denk aan: dood hout, graszoden, dode bladeren en ander organisch materiaal) te beperken kun je de nestmogelijkheden beperken.

Verwijder dus regelmatig tuinafval en onkruid, omdat deze schuilplaatsen kunnen bieden voor de mieren.

bladluizen en mieren

Bladluis en draaigatje mieren

Als laatste kijken we naar de speciale relatie die draaigatje mieren met bladluizen hebben. De relatie tussen bladluizen en draaigatje mieren in de tuin is een klassiek voorbeeld van symbiose, een situatie waarbij 2 organismen profiteren van een interactie.

Dat ziet er bij deze 2 ongewenste gasten als volgt uit:

 • Bladluizen als voedselbron: Bladluizen voeden zich met het sap van planten en scheiden een zoete, suikerachtige substantie uit die honingdauw wordt genoemd. Deze honingdauw is een rijke voedselbron voor mieren.
 • Bescherming door mieren: Draaigatje mieren beschermen bladluizen tegen natuurlijke vijanden, zoals roofinsecten en parasitaire wespen. Ze doen dit door de bladluizen te “melken” en te verdedigen tegen potentiële bedreigingen.
 • Melken van honingdauw: Draaigatje mieren stimuleren bladluizen om honingdauw te produceren door hun antennes over hun lichaam te strijken. Ze verzamelen vervolgens de geproduceerde honingdauw als voedselbron.
 • Nestmateriaal: Daarnaast kunnen draaigatje mieren de honingdauw gebruiken als bouwmateriaal voor hun nesten. Ze kunnen het ook voeren aan hun larven en koninginnen.

Conclusie

Er zijn een aantal dingen die jij kan doen om te voorkomen dat de draaigatje mier zich in jouw tuin nestelt. Dat heeft te maken met het beperken van voedselbronnen, met huisvesting en een speciaal plekje voor de relatie van bladluizen en draaigatje mieren.

 • Vermijd bepaalde planten, let met andere plantsoorten op het behouden van balans
 • Houdt de tuin opgeruimd en netjes, geef zo min mogelijk “onderdak”
 • Bestrijdt zo snel mogelijk bladluis (doe dit alsjeblieft op milieuvriendelijke wijze, er zijn genoeg huis tuin en keukenmiddeltjes die zeer effectief zijn en geen belasting geven voor het milieu)