Je staat rustig je boterham te smeren aan het aanrecht en vanuit je ooghoeken zie je het ineens. Een grote hoeveelheid kleine wriemelende beestjes. Je kijkt van naderbij en komt tot de vervelende conclusie dat de gevreesde draaigatje mier jouw keuken heeft gevonden.
In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van hun aanwezigheid, de risico’s die je mogbelijk loopt en wat je er aan kunt doen om ze er weer uit te krijgen.
Want feit is dat deze mieren extreem vervelend zijn, maar in je keuken wil je ze al helemaal niet hebben.
Oorzaken van Draaigatje mieren in de keuken
De vraag die jij je natuurlijk als eerste stelt: hoe komt die plaaggeest in mijn keuken terecht!
Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk: omdat er wat te halen is voor het beest. Op een eerder moment zijn er waarschijnlijk al “werksters” op onderzoek geweest, die hebben geconstateerd dat er eten valt te halen en hebben vervolgens de rest van het nest gemobiliseerd.
Een van de belangrijkste oorzaken van mieren (en ander ongedierte) in de keuken is het feit dat er eten is te halen.
Het daarom van groot belang dat jij je keuken schoon houdt.
Voedsel: restjes, kruimels, druppels
Draaigatmieren zijn opportunistische beestjes die voedsel zoeken. Ze eten echt alles en zien ook echt alles als een kans. Daarom worden ze gemakkelijk aangetrokken door achtergelaten voedselresten in de keuken.
Het is daarbij goed om te weten dat zelfs kleine kruimels op het aanrecht, etensresten op borden of gemorste dingen op de vloer al voldoende zijn om ze aan te trekken.
Een drupje suikerhoudende drank op de vloer of aanrecht lijkt voor jou misschien een klein drupje, voor de draaigatje mier echter is dit al een enorm rijke bron van voedsel waar hij zeker op af zal komen.
Het is belangrijk om de keuken grondig schoon te houden en voedselresten direct op te ruimen.
Een paar tips voor het schoon houden van de keuken:
- Ruim na het smeren van bijvoorbeeld boterhammen gelijk het aanrecht op, laat geen kruimels achter, laat geen open potjes staan (vooral zaken als Jam).
- Na het koken: spoel pannen gelijk even uit zodat er geen restjes in blijven zitten.
- Laat na het eten geen vieze borden op het aanrecht staan, spoel ze minimaal even af.
- Als je een prullenbak in de keuken hebt: overweeg om deze buiten de keuken te plaatsen of zorg op zijn minst dat deze altijd schoon is aan de buitenzijde.
Opgeslagen voedsel en vocht
Sommige soorten voedsel hebben speciale aantrekkingskracht op mieren, zeker suikerhoudende voedingsmiddelen zijn favoriet.
Iedereen heeft natuurlijk wel keukenkastjes die gevuld zijn met hagelslag, ontbijtgranen, en iedereen heeft ook wel zon tube met honing staan waar altijd wel wat honing rond de dop blijft zitten.
Allemaal perfecte manieren om deze mier zo snel mogelijk naar je keuken te lokken.
Zorg er zoveel mogelijk voor dat je voedsel bewaart in afgesloten (kunststof) container en zorg dat spuitdoppen en flessenmonden zo schoon mogelijk blijven zodat er geen (suikerhoudende) stoffen in de open lucht aanwezig zijn.
Vergeet ook zeker niet eventueel aanwezige dierenvoeders, open blikken of open zakken/pakken hondenvoer of kattenvoer hebben ook een grote aantrekkingskracht op deze mieren.
De draaigatje heeft ook een voorkeur voor natte plekken. Waterlekken onder gootstenen, rondom kranen of in de buurt van huishoudelijke apparaten kunnen vochtige omstandigheden creëren die erg aantrekkelijk zijn voor mieren. Zorg er dus voor dat jij geen vochtige omgevingen aanwezig hebt die de mier aantrekken.
Daarnaast kunnen organisch afval zoals rottend fruit, vuilniszakken en composthopen buiten het huis dienen als voedselbronnen voor draaigatmieren, waardoor ze worden aangetrokken naar de nabijheid van de keuken.
Heb jij een vuilnisbakje voor organisch afval in de keuken? Je zou kunnen overwegen om dit buiten de keuken te plaatsen. Bij voorkeur zelfs verder bij het huis vandaan.
Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, zorg en dan minimaal voor dat de vuilnisbak van buiten schoon blijft en gooi organisch zo vaak mogelijk in een grotere container verder van het huis.
Voorkom rottende zaken in de keuken (sowieso een goed idee).
Risico’s van draaigatje mieren in de keuken
Laten we nu eens kijken naar de risico’s die een mieren infestatie in de keuken oplevert. Voorop gesteld: er zijn geen aanwijzigen dat deze mier ziektes kan overbrengen. Ook zijn er nog geen aanwijzingen dat de mier (of een beet ervan) kan leiden tot hevige allergische reacties.
Wat zijn de risico’s dan wel?
Ten eerste is het zeer onhygiënisch als er een grote hoeveelheid mieren door jouw keuken rondloopt. De mieren kunnen dan wel geen ziektes overbrengen maar ze kunnen via hun lichaam natuurlijk wel een tal van bacterien met zich meedragen.
Deze kunnen door het rondlopen op jouw aanrecht en voedsel natuurlijk makkelijk bij jou komen.
Het risico op vervelende beten is ook aanwezig, de draaigatje is extreem agressief en kent een gemene beet (zie dit artikel voor meer details). Zodra deze mier een indringer meent te detecteren (en dat menen ze extreem snel) zullen ze de indringer massaal beklimmen en aanvallen.
Weggooien van etensmiddelen, als jij je doos muesli opentrekt en je treft een handvol mieren aan, besluit je waarschijnlijk dat het tijd is om de muesli weg te gooien. Bij een forse infestatie gaat dit gelden voor alle levensmiddelen die direct toegankelijk zijn voor deze mier.
Je kunt dus de hele keuken wel leeghalen, de etensmiddelen weggooien en opnieuw beginnen.
Hoe krijg ik de draaigatje weer uit mijn keuken?
Alle tips ten spijt, deze invasieve exoot heeft toch een weg gevonden naar jouw keuken en nu zit je er mee.
Hoewel er nog niet echt effectieve bestrijdingsmethoden zijn om deze mier te lijf te gaan is en blijft het een mier.
Er is een grote hoeveelheid middelen op de markt waarmee je mieren kunt bestrijden en er zijn ook een aantal “Huis- tuin – en keukenmiddeltjes” waarmee je kunt proberen de beesten er weer uit krijgen.
Let bij de inzet van bestrijdingsmiddelen altijd goed op, als er huisdieren of kinderen in huis aanwezig zijn is voorzichtigheid geboden. Volg altijd de veiligheidsvoorschriften op die op het betreffende product staan.
Het is in ieder geval zaak om het niet uit de hand te laten lopen, zeker bij een grotere infestatie is het niet echt goed mogelijk om het beest zelf weer weg te krijgen. Het beest is te taai en de aantallen te groot. Ook komt het beest van buiten uit een nest en dat nest is gevuld met, in het slechtse geval, honderduizenden tot mogelijk miljoenen exemplaren.
Het inschakelen van professionele hulp (een ongediertebestrijder) is al snel een goed idee waarbij het aanpakken bij de bron, het nest, de enige serieuze optie is om het probleem volledig op te lossen.
Middeltjes die je kunt toepassen om de beesten in ieder geval uit je keuken te houden (vooral erg effectief als je weet waar ze binnen komen):
- Citroensap: De zure eigenschappen van citroensap kunnen mieren ontmoedigen. Een mengsel van water en vers geperst citroensap kan worden gebruikt als een natuurlijk afschrikmiddel rond punten waar ze jouw huis in komen en op mierenpaden.
- Pepermuntolie: Mieren hebben een hekel aan de sterke geur van pepermuntolie. Het verspreiden van een paar druppels pepermuntolie op mierenpaden of rondom instappunten kan helpen om mieren weg te houden.
- Azijn : Azijn fungeert als een natuurlijk afschrikmiddel voor mieren.
- Komkommerschillen: Mieren hebben een hekel aan de geur van komkommerschillen. Het plaatsen van komkommerschillen op plaatsen waar mieren binnenkomen of worden gezien, kan helpen om ze weg te houden.
- Knoflook: De sterke geur van knoflook kan mieren afschrikken. Het verspreiden van fijngehakte knoflook op mierenpaden of in de buurt van instappunten kan helpen om mieren te ontmoedigen.