Draaigatje mier – nest onder de tegels – terras

draaigatje mier terras

Draaigatje mieren nest onder de tegels op je terras? Het horrorscenario! of valt het mee? Lees dit artikel en je weet al een stuk meer!

Draaigatje mieren zijn inmiddels een steeds vaker voorkomende soort mieren in Nederland. Ze zijn relatief klein, hebben een zwarte kleur en een opvallend gedraaid antenne-segment. (lees hier hoe je ze kunt herkennen)

Deze mieren staan bekend om hun vermogen om enorme nesten te bouwen, waarbij ze complexe ondergrondse gangenstelsels creëren. Een van de plaatsen waar ze zich graag nestelen is onder terrassen.

Draaigatje mieren hebben een voorkeur voor bosrijke gebieden en omdat veel tuinen in Nederland bomen bevatten, trekken ze ook aan naar stedelijke omgevingen. Een terras biedt beschutting en een plek om zich te nestelen.

Helaas kan een draaigatje mierennest onder jouw terras schade veroorzaken aan de constructie en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

In dit artikel zullen we bespreken hoe je kunt bepalen of je last hebt van draaigatje mieren onder het terras en hoe je deze vervelende plaag kunt bestrijden.

Hoe herken je de draaigatje mier?

Draaigatje mieren zijn kleine, zwarte mieren met een lengte van ongeveer 2-3 mm en een slank lichaam met een kenmerkende taille. (zie hier meer details)

De mieren zijn behendige kruipers en vertonen erg druk gedrag, waarbij ze snel en hyperactief heen en weer rennen tussen hun nest en voedselbronnen. Daarnaast zijn de draaigatje mieren erg agressief.

Als je last hebt van draaigatje mieren onder het terras, is een van de aanwijzingen dat je mieren ziet lopen over de terrastegels en langs de randen van het terras. Een van de beste aanwijzingen dat het om de draaigatje gaat is de aanwezigheid van veel kleine zandhoopjes rondom het terras.

 

Waarom zit de draaigatje mier onder mijn tegels?

Als je last hebt van draaigatje mieren onder jouw terras, is het belangrijk om de redenen voor hun aanwezigheid te begrijpen, zodat je effectief actie kunt ondernemen om het probleem aan te pakken.

Er zijn verschillende redenen waarom draaigatje mieren zich graag onder terrassen nestelen. Ten eerste biedt een terras beschutting tegen de elementen en creëert het een warme en droge omgeving die ideaal is voor het bouwen van een nest.

Terrastegels bieden ook een stabiele en stevige basis voor het bouwen van ondergrondse gangen en tunnels.

Daarnaast zijn er ook vaak voedselbronnen in de buurt van een terras, zoals etensresten van barbecues of afvalbakken. Dit kan een aantrekkelijke bron van voedsel zijn voor de mieren, wat hen motiveert om zich onder het terras te nestelen.

Ten slotte zijn er vaak ook voldoende mogelijkheden om het nest uit te breiden en te groeien onder het terras, omdat er vaak genoeg ruimte is voor het graven van nieuwe gangenstelsels.

 

De gevaren van een een nest draaigatje mieren onder jouw terras

Hoewel draaigatje mieren over het algemeen geen directe schade aanrichten aan terras of woning, kan een mierennest onder een terras wel forse indirecte schade veroorzaken. Het bouwen van uitgebreide gangenstelsels onder het terras kan namelijk de stabiliteit van de fundering van het terras aantasten, vooral als de grond onder het terras verzakt.

Als gevolg hiervan kan het terras gaan verzakken, tegels komen scheef te liggen en er kunnen zelfs “sinkholes” ontstaan waardoor er onveilige situaties ontstaan en je uiteindelijk kosten moet maken voor reparatie. Waar het dan vaak op neerkomt is dat de tegels verwijdert moeten worden, er opnieuw zand aangevoerd moet worden en het terras opnieuw gelegd moet worden.

Het vervelende is dan ook nog dat je dit binnen no time weer moet doen als de oorzaak niet is opgelost..

Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je vermoedt dat er een mierennest onder jouw terras aanwezig is.

 

De gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met een draaigatje mierennest

Over het algemeen zijn draaigatje mieren niet direct gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Echter, een mierennest onder uw terras kan indirect gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Ten eerste kan de aanwezigheid van mieren leiden tot een verhoogde kans op beten of steken, vooral als jij of je huisdieren per ongeluk op het nest trappen. Deze beten of steken kunnen leiden tot pijn, roodheid en zwelling, en in sommige gevallen zouden ze kunnen leiden tot allergische reacties. (daar is nog weinig over bekend)

Daarnaast kunnen draaigatje mieren ook andere insecten aantrekken die wel een direct gevaar vormen voor de gezondheid van mensen. Zo kunnen mieren bijvoorbeeld bladluizen aantrekken, die zich voeden met planten.

Bladluizen scheiden een kleverige, zoete vloeistof af die mieren aantrekt en deze vloeistof staat erom bekend ook weer andere insecten aantrekken, zoals wespen en bijen.En die kunnen, zeker voor sommige mensen wel degelijk een direct risico opleveren, zeker bij allergie.

In veel gevallen betekent de aanwezigheid van draaigatje mieren in de tuin ook een zeker aanwezigheid in huis waar ze op onderzoek gaan in hun zoektocht naar voedsel en vocht.

Dit kan vooral een probleem zijn als je voedsel opslaat op een plaats waar mieren gemakkelijk bij kunnen komen. Het kan ook leiden tot overlast en onhygiënische omstandigheden in de woning.

Vergeet niet dat de draaigatje nooit alleen komt maar in massale aantallen.

Ten slotte kunnen mieren ook ziekteverwekkers overdragen, zoals bacteriën en virussen, via hun lichaam of via de voedselresten die ze verzamelen.

Methoden om draaigatje mieren onder jouw terras te bestrijden

Er zijn verschillende methoden om draaigatje mieren onder het terras te bestrijden.

Hieronder volgen enkele effectieve methoden:

Natuurlijke methoden: Er zijn verschillende natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om draaigatje mieren te bestrijden, zoals azijn, kaneel, pepermuntolie en citroensap. Door deze middelen rond het mierennest te spuiten of te strooien, kun je de mieren afweren en het nest verstoren.

Insecticiden: Je kunt ook insecticiden gebruiken om de mieren te bestrijden. Er zijn verschillende soorten insecticiden beschikbaar, zoals poeders, sprays en lokdozen. Let er wel op dat deze middelen ook schadelijk kunnen zijn voor andere insecten en dieren in de tuin, dus gebruik ze met mate en volg de instructies op de verpakking.

Kokend water: Het gieten van kokend water in het mierennest kan ook effectief zijn om de mieren te doden. Dit is echter alleen geschikt voor kleine mierennesten.

Professionele bestrijding: Als het mierennest te groot of te complex is om zelf te bestrijden, kun je het beste een professionele bestrijder inschakelen. Zij hebben de juiste kennis en middelen om het mierennest effectief te verwijderen en verdere schade aan terras en tuin te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het bestrijden van draaigatje mieren een langdurig proces kan zijn. Zelfs als u het mierennest succesvol heeft verwijderd, kunnen de mieren op een later tijdstip terugkeren.

Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het dichten van kieren en gaten in jouw terras en het regelmatig schoonmaken van de tuin. (lees hier meer tips om deze mier uit je tuin te houden)