Draaigatje mier bestrijden

draaigatje mier bestrijden

Hoe bestrijd ik de Draaigatje mier of Mediterraans Draaigatje? Een lastige vraag want dit is helaas erg moeilijk. Een van de kenmerken van het Draaigatje is dat kolonies van dit plaagdier wel uit miljoenen exemplaren kunnen bestaan. (weet zeker dat je met deze invasieve exoot te maken hebt, lees hier hoe je het Draaigatje kan herkennen)

Dit heeft met name te maken met het feit dat ze zich zeer efficient voortplanten. Een kolonie van het mediterraan draaigatje bestaat uit een grote hoeveelheid koninginnen die allemaal eitjes leggen. Deze zijn allemaal familie van elkaar en tolereren elkaar (dit in tegenstelling tot de meeste andere mierensoorten).

De werksters van alle koninginnen werken met elkaar samen en zo ontstaat de “superkolonies” waar het Draaigatje bekend om staat.

Als je het Draaigatje eenmaal in de tuin of huis hebt heb je in ieder geval een enorme uitdaging. Belangrijk om in ieder geval melding te maken van het feit dat je dit plaagdier hebt aangetroffen. Dit stelt lokale overheden in staat om over te gaan tot gecoördineerde bestrijding.

Nog geen bewezen bestrijdingsmethode tegen Draaigatje mieren

Nog meer slecht nieuws: er is tot op heden nog niet echt een bewezen methode om het Draaigatje weg te krijgen. De gebruikelijke huis tuin en keukenmiddeltjes als mierenpoeder en andere gifsoorten hebben effect maar dan wel op de zeer korte termijn.

Het toedienen van gif leidt in vrijwel alle gevallen alleen maar tot een verplaatsing en zelfs vergroting van het probleem. De kolonie zal zich namelijk aan de flanken uitbreiden en zo ben je nog verder van huis.

Er zijn natuurlijke methodes zoals Aaltjes maar de successen die daarmee behaalt kunnen worden zijn vooralsnog niet enorm.

De enige methode die op dit moment enig heil lijkt te brengen is het afgraven van de tuin. Daarmee loop je gelijk tegen het volgende probleem aan: bij het afvoeren van de grond verplaats je de plaag naar een andere locatie. Tweede probleem is dat je nooit alle Draaigatjes “te pakken” krijgt.

Door de razendsnelle voortplanting steekt het probleem dus binnen korte tijd opnieuw de kop op.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Enkele tips zijn in ieder geval om te zorgen dat er geen etensresten voorhanden zijn en dat bijvoorbeeld Containers goed worden schoongehouden. Het Draaigatje is Omnivoor en eet echt alles wat het te pakken kan krijgen.

Er zijn aanwijzingen dat Draaigatje mieren meekomen met planten. Als je een plant hebt gehaald bij een tuincentrum en je constateert dat er mieren aanwezig zijn in de pot doe je er goed aan gelijk tot vernietiging over te gaan.

Voor wat het waard is: het Draaigatje houdt zich het liefste op op de warmste plekken. Op plaatsen waar het beestje in Nederland is aangetroffen zat hij meestal onder trottoirs en dan met name op plekken met de meeste zonuren/beste zoninval.