Bestrijding van Draaigatje Mier – Bevriezing

mieren bevriezen sneeuw

In de strijd tegen de Mediterraanse Draaigatje mier is een succesvolle bestrijdingsmethode ontdekt. Er werden experimenten gedaan met dezelfde methode die reeds succesvol wordt ingezet tegen de Japanse Duizendknoop (een invasieve exotische plantensoort).

Het middel wat word ingezet is effectief en eenvoudig, de methode helaas kostbaar en omslachtig.

Bevriezen van de bodem

Het bevriezen van de grond waarin de draaigatje verblijft blijkt een effectieve aanpak te zijn in de strijd tegen deze invasieve mier die grote schade kan aanrichten in en rond het huis. Deze irritante mieren zijn steeds vaker een probleem in Nederland, vooral rondom huizen.

Onderzoekers van verschillende instituten, waaronder Wageningen University & Research, hebben ontdekt dat het bevriezen van de grond tot wel een meter diep een effectieve methode is om deze mieren te bestrijden.

Het idee is simpel: door de grond te bevriezen, worden de mieren in hun nesten letterlijk koud gezet. Dit wordt gedaan met speciale vrieslansen die tot een meter diepte worden ingebracht en worden gekoeld tot -35 ºC. Hierdoor bevriezen de mieren en wordt de kolonie op die plek vernietigd. Bij de methode ontspringen ook de koninginnen de dans niet.

Dat laatste is een voorwaarde voor een succesvolle bestrijding, een kolonie van deze mieren kent meerdere koninginnen, en zodra ook maar 1 van deze een bestrijdingspoging overleven kun je van voor af aan beginnen. De voortplanting zal meteen weer op gang komen en deze voortplanting vindt in een razend tempo plaats.

Met andere woorden: 1 koningin laten zitten staat garant voor het opnieuw exploderen van een kolonie.

 

Timing van deze methode

Que timing komt deze methode ook nogal nauw, draaigatjes zijn extreem actief en bij het minste of geringste komen ze in actie. Dit betekent ook dat zodra ze “nattigheid” voelen massaal op de vlucht slaan.

Het beste moment om deze methode toe te passen is dan ook is tijdens koude periodes (winter of einde winter). De bodem is dan koud en het is moment dat deze mieren het minst actief zijn en zich terugtrekken in hun nesten. Dit is het moment waarop met deze methode groot aantal mieren kan worden uitgeroeid en de kans ook het grootst is om de gevreesde koninginnen uit te schakelen.

Voordelen van deze methode zijn dat het werkt, daarnaast heeft het geen schadelijke effecten voor het milieu, dit in tegenstelling tot chemische bestrijdingsmiddelen.

Nadeel van deze methode is het feit dat deze vrij omslachtig en daarmee ook kostbaar is.

De methode is in het onderzoeksstadium en zover bij ons bekend nog niet op brede schaal toepasbaar.